2016. május 22., vasárnap

Hétvégi "ami van itthon"

A barnarizs, a barna csiperkegomba, a darálthús és párolt zöldségek találkozása, friss rozmaringos öntettel, házi sajttal, csőben sütve. Recept alul.



Elkészítés:
- kb. 2,5 - 3 dl előgőzölt barnarizs + 2x ennyi víz a főzéséhez
- 0,5 kg darált hús
- 5-6 csiperkegomba
- zöldségek (brokkoli, zöldbab, sárgarépa, stb.)
- egy nagy doboz tejföl
- só, bors, friss rozmaring, 4-5 gerezd fokhagyma, kínai ötfűszer keverék, gyömbér
- reszelt sajt a tetejére

1. A rizst megfőzzük, sózzuk.

2. Közben olajon megfuttatott hagymára tesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát, kicsi vizet (én a fehérbort is el tudom képzelni) öntünk hozzá és fedő alatt készre főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk, én tettem bele egy kis szárított, porított gyömbért (kihozza az ízeket), valamint egy kicsi kínai ötfűszer keveréket, de ez elhanyagolható. De persze a fokhagyma ne maradjon ki!

3. És még mindeközben párolóbetétben megpároljuk a zöldségeket.

4. A tejfölt öntsük ki tálba, adjuk hozzá a friss, apróra vágott rozmaringot, egy-két gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörve, sót, borsot, meg egy kicsi vizet, és keverjük homogénre.

5. Ha minden kész, egy nagy sütőbe való tál aljára rétegezzük a barnarizst, rá a gombás darált húst, tetejére a zöldségeket, és az egészet nyakon öntjük a tejföllel. A tetejére mehet reszelt sajt, és sütőben ~180 °C-on összesütjük (15-20 perc).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése